Началото arrow Балнеолечение
Балнеолечение
Съдържание на страницата
Балнеолечение
Балнеолечение с минерална вода
Състав на минералната вода в гр.Вършец

 

 

Балнеолечение с минерална вода

   Балнеолечение -  основни лечебни фактори на балнеолечението са физичните свойства на минералната вода (температура, налягане, топлоемкост и топлопроводимост) и нейният химичен състав от изворите на територията на град Вършец.

  • Топлинно действие – най-популярното и отдавна познато действие на минералната вода е действието на топлината. То и до днес е основен лечебен фактор в балнеолечението. Минералната вода е особено благоприятна среда за външно въздействие върху организма. Това се дължи на нейната голяма топлоемкост и на 28 пъти по-голямата и топлопроводимост от въздуха, което позволява да се използва сравнително не голямо количество вода и по-голям топлинен ефект.

  • Механично действие – Минералната вода влияе освен с температурата си още и с водното си налягане, т.е. чрез механичното си действие. Цялата водна маса притиска потопената част на тялото, влияе с натиска си върху кръвообращението чрез изтласкване на кръвта и лимфата от кръвните депа и големите кръвоносни и лимфни съдове.

  • Действие при пиене – Пиенето на минералната вода се извършва само по указание на лекуващ лекар. Тя е добре поносима, не дава странични явления и може да се пие от всички лекуващи се, на които е разрешена изобщо употребата на минерална вода.
    Минералната вода се пие с естествената и температура по 250-300 грама три пъти дневно по време на целия курс на балнеолечението.
    Водата оказва благоприятно въздействие при спазми на хранопровода, стомаха и пилора; изразява се в намаление на болките – изчезват спазмите, нормализира се тонусът на стомаха.



Последна промяна ( Wednesday, 19 May 2010 )
 
www.varshets.info http:\\www.varshets.info - link