Клисурски манастир
Съдържание на страницата
Клисурски манастир
История и факти
Заведения в района на манастира

Клисурския манастир

"Св.Св. Кирил и Методий"


Image

    Клисурския манастир „ Св. Св. Кирил и Методий” е основан през І-та половина на ХІІІ век. Той е четвърти по големина действащ манастир в страната. В миналото е бил едно от огнищата за развиване на българската просвета и книжнина, за утвърждаване на християнската религия, на българската народност и самодържавие. Иконостасът в храма на манастира е обявен за паметник на културата. Сгушен в прегръдките на планината, манастирът е прекрасно място за поклонение и почивка. Подходящ е за екологичен и религиозен туризъм.

 

Местоположение и транспорт

   Клисурския манастир се намира край р. Врещица, под вр. Тодорини кукли (1785 м н.в.) в северното подножие на пл. Козница от Западна Стара пл., на ок. 4 км ЮИ от с. Бързия (до 1950 г.: с. Клисура). Признат е за отделно населено място с указ 691 / 15.12.1922 г. и има статут на манастирско селище.

   До Клисурския манастир от София се стига най-лесно по пътя за гр. Монтана през прохода Петрохан. На около 3 км. след гр. Бързия има разклон за гр. Вършец – след още 5 км. по него се стига до отбивката за манастира. Целият път е асфалтов, има указателни табели.
 
 
Последна промяна ( Thursday, 18 December 2008 )
 
www.varshets.info http:\\www.varshets.info - link