Началото arrow За Вършец arrow Забележителности
Забележителности, места за отдих, почивка и туризъм
Съдържание на страницата
Забележителности, места за отдих, почивка и туризъм
Забележителности в снимки



Забележителности, места за отдих, почивка и туризъм

   За тези които предпочитат излетите, Вършец разполага с красиви кътове за отдих и туризъм. Околностите на града също предлагат чудесна възможност за отдих и туризъм.

   Най-близкото и лесно достъпно място е местността Водопада на около 3 км. от центъра на Вършец. Пътят до нея върви покрай бистри реки през поляни, покрай орехи и ели.

   Към местността "Бялата вода", водят два пътя. Единият – за пешеходци, през "Иванчова поляна" - срещу течението на р. Голяма Баница, а другият асфалтиран 7 км.

   За любителите на планинския туризъм интерес представлява връх "Тодорини кукли" (1785м.) .Той е една от най-високите точки на Стара Планина. До него е направена туристическа маркировка. С водач върхът е достъпен и за нетренирани ентусиасти. От него се виждат отсечените скали на Врачанския Балкан,  връх Ком, а през ясни и летни дни се вижда сребърната ивица на р.Дунав.

   Красиви местности в района на гр.Вършец са : "Червения камък" и "Иванчова поляна".

   Източната част от котловина на гр.Вършец е типично карстов район – тя представлява хълмисто плато със средна надморска височина 1000 м. и стръмни склонове към долините на оградните реки (ср.н.в. 400м.). В "Страшенския" дял са проучени 79 пещери и пропасти, някои от които са най-дълбоките (дълбочина над 100 м.) и най-красивите в нашата страна, като по-известни са: "Соколска пещера", "Пещера Кръста", "Местност Барките", "Пещерен комплекс Кална Мътница" и местност "Испийски кладенец".

  Общинският музей - притежава експозицията в 4 раздела : "Античен", "Археологически находки и монетна колекция", "Балнеология" и "Етнография".

   Градска художествена галерия - разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс;

   Градски лесопарк е създаден е в началото наминалия век (1911-1912г.) с доброволния труд на местните хора под ръководството на първия бански лекар д-р Дамян Иванов. Паркът заема площ от 800 дка и е втори по големина у нас след Борисовата градина в София. Града притежава и уникален булевард с чинари и Секвоя Гигантея – дърветата са на възраст около 100 години.

  Други интересни места са свързаните с историята на града:  "Римските калета" и "Християнските храмове".



Последна промяна ( Monday, 14 April 2014 )
 
www.varshets.info http:\\www.varshets.info - link