Началото arrow Новини arrow Програма на фестивала - GOATMILK 2013
Програма на фестивала - GOATMILK 2013
Вършец - GOATMILK 2012

GOATMILK 2013

Десети фестивал на спомените GOATMILK

24-26 май 2013
Горна Бела Речка


ПЪЛНА ПРОГРАМА


24 май (петък)
 
9.00-10.00
Йога за събуждане
Синя зала

С тази сутрешна йога-практика, традиция от първия фестивал от 2004-а година, каним всички гости на фестивала да преживеят няколко прости елемента на йога – осъзнаване на движенията и тялото, дишане, осъзнаване на звуците около нас.


10.00-11.30
Направи си сам фестивален дневник уъркшоп с рециклирана и стара хартия с Галина Иванова
Зала бели ризи

След десетия фестивал всеки да си тръгне с ръчно направена книжка-дневник от събитията и преживяванията в Бела Речка. Това е идеята на Галина Иванова, която ще ви научи как да си ушиете и подвържете книжката.
Всяка година Галя предлага нови идеи за ръчно изработване на предмети по време на фестивала.
През 2005 година тя осъществява инсталацията „Бели ризи от Бела Речка”, вдъхновена от бялата риза - традиционната дреха в миналото за селото, простия и лек начин на ушиване – прав тегел – и естествените ръчно изработени материали, които е виждала у дома и по старите фотографии на майка си и и баба си (и двете от Горна Бела Речка).Автор е на фестивалната колекция от ароматни торбички и чайове от Бела Речка, както и на логото на Бела Речка. През 2008 година е основен конструктор при правенето на новата камбанария на Бела Речка.


Ориенталски танци
С Мурат (Турция)
Синя зала

Мурат е живял в Прага, Истанбул, Лондон, а през последните 10 години е основно в Гемник, близо до Бурса. Бела Речка е другото място, където можете да го срещнете – винаги по време на фестивала GOATMILK.
Мурат е професионален перкусионист и танцьор и тази година отново ще въведе всички желаещи в тайните на ориенталските танци.
Цена за 1 участие: 10 лева
Цена за фестивален билет (3 участия): 25 лева


11.30-13.00
Пеещото общество
Стари песни от Бела Речка уъркшоп с Диана
Синя зала

Тази идея започва през 2010 година – да научим заедно песните, които записахме от старите жени в Бела Речка – Милевка, Тодорка и Николина. През тази година ще пеем заедно в различни варианти Ботевата песен на Тодорка и двата химна на фестивала – «Имя твое» и «Бела речка, Бела речка».
Уъркшопът предлага възможности за импровизации и участие на най-различни музикални инструменти.
Вход свободен


13.00-15.00
Обяд и дегустации
Кухнята на Гергана – до казана
Обикновени и засукани манджи, специалитети от Бела Речка – при Гергана има всичко!

Направи си сам козленка
Дегустации със Slow Food Бела Речка
От 2011 година Бела Речка има свой конвивиум и е член на международното движение SLOW FOOD. Дегустациите на местни продукти са любимо място на фестивала оттогава насам. Сега ще има специални изненади с козя извара!
Кръчмата на Славчо
Основно кебапчета, бира и ракия. Любимо място също.


15.00-16.00
Групови сънища
Група за личен опит на Елизабет Викукал (Университет Зигмунд Фройд, Виена)
Голяма зала

Когато разказваме един сън, ние отваряме пространство за нови преживявания – за нас и нашите слушатели. Индивидуалните впечатления от съня се превръщат в импулси за срещи и обмяна на опит в групата.
Сънищата се обсъждат с метода на свободната асоциация. Всеки участник дава личен принос със собствен сън и така дава възможност както на личното самопознание, така и на развитието на заедност.
Елизабет Викукал е групова аналитичка във Виена, приятел на Бела Речка и за втори път гост на фестивала. През 2008-а година тя изнесе лекция на тема «Защо трябва да забравяме?»


Изоставеният Северозапад: Миланово/Осиково
Фотографска инсталация на Николай Цинцарски

Николай Цинцарски е роден през 1975 година в София, завършва рекламна и художествена фотография в НБУ. Бащиният му род е от съседното на Бела Речка село Миланово (Осиково) и от 2008 година се посвещава на фотографиране и документиране на региона около Миланово
На фестивала е за първи път и представя проект - със звукозаписи на автентични песни и фотографии на останки от стари сгради, направени в село Миланово (Осиково).
Неговите въпроси – «Загубихме ли завинаги миналото си? Дойде ли моментът, в който ще ровим в земята, да разберем нещо за себе си?”
(Всеки ден)
Зала безименна


16.00-18.00
Концерт
Духов оркестър Вършец
Откриване на фестивала
На открито

Вършечката духова музика на Митко Пеев е създадена през 1971-а година, в най-добрите си години е достигала 32 души и е печелила 4 републикански златни медала. През 70-те ги е дирижирал дори патриархът на духовите оркестри Дико Илиев.
Те са любимци на всички и запазена марка на всеки фестивал. Свирят хора, китки, увертюри, сюити. Имат едно хоро, Върщечкото или Белоречкото, което се играе наляво. Вижте какво става в Бела Речка, като го засвирят.
Инструменти: тромпет, флигорна, кларинет, саксофон, ударни


16.00-20.00
Моето тяло – моите избори
Уъркшоп с Християн и Мариана

Работилница, която изследва начина, по който избираме - през тялото, движението и инстинктите
Затворете очи, следвайте вътрешното си движение, отбележете следите на своите лични спомени, дайте шанс за нов живот на една изоставена къща…
Темите, които ще изследваме:
1. До каква степен разпознаваме езика на тялото си?
2. Какво, ако се движим със затворени очи?
3. Начинът, по който се движим, показателен ли е за начина, по който помним?
4. Можем ли да намерим следи от нашето минало, като изследваме физическото?
5. Как да отбележим спомените си, като използваме тялото и инстинктите си?
Следи за намиране:
Поглед назад (2013) - >Аз & изоставеният Северозапад (2012) - > Изоставените къщи – Изоставеният Северозапад (2011) - > Аз, разказвачът (2010) - > 1989 – травма или чудо (2009) - > Камбаната на Бела речка (2008) - > Буквите (2007) - > GOATMILK III – Фестивал на спомените (2006) - > GOATMILK II Фестивал на спомените Изследвай) спомените си под орехова сянка! (2005) - > Горна Бела Речка Мултимедия, прожекции на открито, лекции, музика на живо, местни деликатеси от козе мляко (2004)
22, 23, 24 и 25 май
пърформанс 25 май, 21.00
вход свободен


18.00-19.30
Четене
Пърформанс в изоставена къща
Мила Велчева и Милена Караджова

Мила Велчева е родена през 1966 във Велико Търново. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор на две поетични книги ”Вечерно огледало”, 1999 и „Нищо за губене”, 2010. Освен това е запален планинар. Идвала е в Бела Речка досега само като гост заедно с Милена Караджова на нейните етно-джаз концерти.
Сега Мила и Милена ще четат заедно стихове.
От 2011 година четенията в изоставена къща са любима част от фестивала. Сред участниците са Елизабет Костова, Мария Донева, Джереми Чембърлейн, Стефано Винсиери, Реа Ставропулис, Антина Златкова, Антони Георгиев, Ангелина Рангелова.


10 години Goatmilk – фестивалът и аз – група за личен опит с Мартин Дитрих (Бон, Германия)
Голяма зала
Фестивалът е място за интензивни срещи и преживявания на непознати хора от различни култури и светове. Не винаги остава място да погледнем в себе си - какво се случва със всеки от нас? Кои са въпросите или чувствата, които ме вълнуват и които искам да споделя с другите? Тази група е такова място – място за разбиране на личното, когато сме заедно с другите.
Тези групови срещи за личен опит започнаха през 2012 година по идея на Мартин Дитрих, групов терапевт, лекар и фотограф в Бон, приятел на Бела речка и участник във фестивала от 2010 година.


Времето – уъркшоп на Агнйешка Цвилог (Полша)
Синя зала

Въпросът за преминаването на времето зависи от нашите лични истории. Тези истории показват колко живеем в миналото, как преживяваме настоящето и как мислим за бъдещето. Уъркшопът дава възможност на всеки да осъзнае индивидулното възприятие за време в контекста на личните си истории и отношението минало-настояще-бъдеще.
Агнешка Цвилог е социален психолог, културен мениджър във Вроцлав, Полша, един от основателите на проекта Бела Речка през 2003 и един от най-верните съмишленици на фестивала GOATMILK. Благодарение на нея са осъществени редица партньорски проекти, като първата размяна на художници чрез артистични резиденции между България и Полша през 2008-а година, сътрудничеството с антропологичния театър на Стаматис Ефстатио АТРОПОС и други.


19.30-21.00
Вечеря и дегустации

Кухнята на Гергана – до казана
Кръчмата на Славчо
Резерват Северозапад
(супа и литература с Николай Фенерски и приятели )


20.00 – 21.00
Прожекции
Документално кино
«Защо ще е прекрасен този петък»
2008, 27'
Боряна Пандова, Иван Николов
Голяма зала

В документалния филм на Иван Николов и Боряна Пандова, продуциран от Фондация Работилница за граждански инициативи, има духови музиканти, самодейци, читалищни дейци, занаятчии – симпатични, колоритни и отзивчиви хора, каквито всички ние познаваме, от най-различни кътчета на България.
Ако това е българското културно наследство – то ние сме една богата и прекрасна страна, провокират авторите. Какво да правим с това, което всъщност имаме?
Този въпрос вдъхновява българската дизайнерка Дима Стефанова, работеща в Амстердам и автор на платформата knowhowshowhow.net. По нейна идея Бела Речка събира млади автори преди фестивала, за да ги обучи да документират устните традиции. Резултатите ще видите след филма.


21.00-22.00
Концерт
Амара+
Фестивална формация на музиканти от Софийска филхармония
Голяма зала

Класическите музиканти (Николай Куманов - първа цигулка, Хари Ешкенази - втора цигулка, Валентин Тошев – виола и чаровният магьосник кулинар Йоланта Делибозова – виолончело) ще свирят за втори път на фестивала, този път с изненадващи нови попълнения. Думата “амара” е със санскритски произход и означава “вечност”.
През 2012 Амара изнесе исторически първи концерт в изоставената кариера на село Челюстница – част от усилията на фестивала и фондация за нова култура да обживява изоставени мести чрез нетрадиционни културни събития.


23.00-24.00
Прожекции
Ново българско кино
«Джулай»
2012
Кирил Станков
Голяма зала

«Джулай» е игрален дебют на Кирил Станков, който е учил кино в Израел, живее между Канада и България, автор на документални филми.
Филмът е за три жени от поколението, загубило надеждите си в пост-комунистическите години в България. В далечно село на северното Черноморие те се опитват да избягат от пошлостта наоколо. Но идилията трае кратко.
«Джулай» разказва кошмара на живота ни скромно, живо и забавно.»
Геновева Димитрова, в.Култура
С участието на Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер, Яна Титова
Музика: Васко Кръпката
Награда на Съюза на българските филмови дейци, «Златна Роза» 2012
Прожекцията е със специалното участие на режисьора Кирил Станков, приятел на Бела Речка


 
25 май (събота)

8.00 – 9.00
Йога за събуждане
Синя зала


9.00 – 10.00
Месене на хляб с лична история – заедно със Слав (3 часа)

Слав е идвал в Бела Речка веднъж и мястото му е много мило. С тази работилница по месене на квасен хляб той иска да допринесе за богатството на фестивала. Смята, че както всичко на фестивала, и този хляб ще бъде специален, защото ще е замесен с вашите ръце и истории. Неговата любов към хляба тръгва от планината, защото, както казва баба му, без хляб не се тръгва. Известно време живее в Австрия и оттам пренася любовта към квасения хляб.
През първия ден ще се месят хлябове по различни рецепти и закваски.
През втория ден участниците ще бъдат инструктирани да създадат свой хляб, който да представи тяхна лична история, да почувстват замесването на хляб като изразно средство на техните чувства (съставки, форма, изпичане).
Такса: доброволно дарение, хлябовете ще се пекат в селската фурна и продават на обед и средствата ще бъдат дарени за развитието на Бела речка.
Мястото ще бъде уточнено допълнително.


Групови сънища
Група за личен опит на Елизабет Викукал (Университет Зигмунд Фройд, Виена)
Голяма зала


10.00- 11.30
Направи си сам фестивален дневник уъркшоп с рециклирана и стара хартия с Галина Иванова
Зала бели ризи


Ориенталски танци
С Мурат (Турция)
Синя зала


Пеещото общество
Тиролското пеене – гласът на гората – уъркшоп с Карин Зомер (Мюнхен)
Голяма зала

В този специален уъркшоп ще можете да запеете тиролски мелодии, събрани и донесени от Бавария от Карин Зомер. Известни като мелодията на гората, тези песни ще ни помогнат да направим нови връзки между начините, по които околната среда формира гласовете, с които израстваме.


11.30-13.00
10 години GOATMILK какво следва?
Разговор и дискусия
Голяма зала

Имунизира ли ни паметта срещу манипулациите на властта?
Защо трябва да забравяме?
Автентичността – не е ли поредният мит?
Това са част от въпросите, които фестивалът задава вече 10 години.
Същевременно всяка година фестивалът поставя акцент върху определена тема за размисъл и за действие чрез примерите на Бела Речка и Северозападна България – разграбените и разрушени места за срещи на хора от селото, спомените ни от исторически събития в близкото минало, човекът като разказвач на истории, изоставянето и други.
С участието на организаторите, доброволци, хора от кметството и областната управа Монтана.


Йога и игри за деца

С Ели Колева
Синя зала

Ели Колева работи като детска учителка и йога-преподавател. Децата на всеки фестивал я обожават! Тя е приятел на Бела Речка и както винаги, ще даде най-доброто от себе си, за да могат вашите деца да се забавляват, докато вие дискутирате.


13.00-15.00
Обяд и дегустации
Кухнята на Гергана – до казана
Направи си сам козленка
Дегустации със Slow Food Бела Речка
Кръчмата на Славчо


15.00-16.00
Политическа типография
уъркшоп за типография, графика и стари техники за политическа реклама
Райчо Станев и Радомир Данков, Нагледна
Зала бели ризи

Райчо Станев се интересува от връзката между типография и идеология и в този практически уъркшоп ще представи свои работи по темата от последните години – «Годината на нашето недоволство», «Светло бъдеще» и други.
Райчо е графичен дизайнер и илюстратор, живее и работи в България. Автор е на всички плакати и графичната идентичност на фестивала GOATMILK. През 2007 заедно със Евгени Богаднов и Радомир Данков основава Нагледна (студио за визуална комуникация). Идеята за Нагледна възниква по време на представянето на инсталацията “Нагледна Агитация” в четвъртото издание на Goat-Milk Fest. Печели специалната награда на Бианалето за български дизайн за графичната идентичност на “Камбаната на Бела речка”.


Изкуство за всички

Как да направим заедно скулптура с Волфганг Докулил ( Кунстбетриб, Виена)
3 часа
Красотата на изкуството е по-скоро в неговото създаване, не толкова в неговото съзерцаване. В едва съвместна творческа акция участниците ще могат да преживеят радостта от създаването на произведение на изкуството заедно. Човек трябва само да се остави на авантюрата на творчеството – тя да го заведе до неочакван край.
Предварителната подготовка изисква намирането на място, подходящи материали – които могат да бъдат рециклирани, обща мотивация и създаване на общо произведение на изкуството в рамките на 3 часа.


Социални игри
С Аксел Багач
(Берлин)
на открито

Сега е твой ред! Казва Аксел Багач, който открива игрите преди няколко години, за да стане заклет техен фен. «Човек играе, само когато е човешко същество в пълния смисъл на думата и той е напълно човек, само когато играе», казва Шилер, когото Аксел обича да цитира.
Иначе Аксел е музикант, театрален режисьор, преводач, актьор и приятел на Бела Речка от 2005-а година.


16.00-18.00
10 години Goatmilk – фестивалът и аз
група за личен опит с Мартин Дитрих (Бон, Германия)
Голяма зала


16.00-20.00
Моето тяло – моите избори
Уъркшоп с Християн и Мариана
вход свободен


18.00-19.30
10 огледала за GOATMILK – представяне, пърформанс и дискусия с артистите от Friction Arts (Бирмингам, Англия)
голяма зала

Friction Arts – Сандра, Лий и Саймън – ще представят « Десет огледала» - десет различни момента от тяхната работа в Бела Речка през последните 5 години – от уъркшопите и майсторските класове до празниците. Те ще водят участниците в лично пътуване – чрез звуци, песни и образи – и търсене на отговора за смисъла на този фестивал.


19.30-21.00
Вечеря и дегустации

Кухнята на Гергана – до казана
Кръчмата на Славчо
Резерват Северозапад
(супа и литература с Николай Фенерски и приятели )


Ударни инструменти
Уъркшоп с Мурат (Турция)
На открито

Този уъркшоп е отворен за всеки с любов към ритъма. Мурат, професионален перкусионист, свирил в много групи в Чехия и Турция, ще напътства всички желаещи в създаването на обща композиция.


20.00 – 21.00
Прожекции
Документално кино
«Цвете на слънцето»
2011, 26'

Янис Валк (Естония)
«Цвете на слънцето» е последният документален филм на естонския документалист Янис Валк, роден през 1979 година. През 2012 Янис беше гост на Бела Речка с филма си «От едната до другата страна».
«Цвете на слънцето» разказва историята за основателите на хранителна банка в Естония, които се опитват да събират храна и да я разпределят до най-бедните хора в обществото.
«Светлото бъдеще»
2013, 40'
Евгени Богданов, Нагледна
Голяма зала
“Да влезем в светлото бъдеще с лъснати обувки!”
(лозунг над ваксаджийница от социализма)
Евгени Богданов е част от екипа на "Нагледна", реализирал цялостния проект "Светло бъдеще". Работи повече от десет години в областта на телевизионната и кино продукция и постпродукция.
Историята на «Нагледна» започва от Бела речка през 2007-а година с инсталацията на Райчо Станев «Нагледна агитация».
Райчо, Радо и Евгени са приятели с детство в социализма, но съзряли по време на прехода. Преход между две политически системи, между аналогови и цифрови технологии, между старите медии и появата на интернет. Поколение, израснало като свидетел на променящата се драстично градска среда.
Повече от двайсет години след социализма, едни от малкото препратки към духа и характера на тогавашните улици са красивите неонови надписи на отдавна несъществуващи сладкарници, кина, магазини, ресторанти. Изоставени, забравени, ръждясали и разпадащи се, навяващи носталгия на някои, ненужни и опасни според други, и напълно незабележими за повечето хора.
Филмът на Евгени Богданов е за тези и други истории.


21.00-22.00
Пърформанс
Моето тяло – моите избори
С Християн и Мариана
Изоставена къща


22.00-23.00
Концерт
Милена Караджова
етноджаз
Голяма зала

Милена Караджова e родена в град Елхово, Странджа планина. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Първият й албум "Пробуждане" (джаз версии на народни песни от Родопа планина) през 2009 й отваря пътя към сцената. Първият й голям концерт е на фестивала GOATMILK в Бела Речка през 2009-а година, след което следват концерти в България и Европа - Македония, Сърбия, Люксембург, Белгия /Брюксел, Лиеж/, Франция /Париж/. През 2010-а Милена отново пее в Бела Речка. Издава още албумите «Помежду" (народни песни от цяла България, 2010) и "На среде земя” (народни песни в аранжимент с поглед към класическата музика, 2011).


23.00-24.00
Концерт
Група Шем (Емануил А.Видински и Петър Чухов)
Рок, блус, етно и поезия
С участието на Мурат и приятели
Голяма зала

Група „Шем” е най-новият проект на двамата поети и писатели Петър Чухов и Емануил А. Видински, които отдавна са навлезли дълбоко и в дебрите на музиката. Като музиканти се срещат в етнорок формацията „Гологан”, където заедно с поета и музиканта Иван Христов и американката Анджела Родел (известна у нас и като актриса от филмите „Козелът” и „Седем часа разлика”) изнасят редица концерти в България и в чужбина и записват албум. Чухов е свирил през годините в различни банди („Субдибула”, „Тутакси”, „Стенли”, „Кокарда”), а в момента е с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст”. Видински пък доскоро имаше своя група в Бон, в радио Дойче Веле.
В „Шем” Чухов и Видински правят основно свои парчета като комбинират стиловете рок, блус и алтернативен рок с елементи от реге, самба и на моменти български фолклор. За участието си на фестивала двамата ще бъдат подкрепени на сцената от турския перкусионист Адем Мурат, а за публиката ще има и специална изненада.



26 май (неделя)

9.00 – 10.00
Йога за събуждане
Синя зала

Месене на хляб с лична история – заедно със Слав (3 часа)
През втория ден участниците ще бъдат инструктирани да създадат свой хляб, който да представи тяхна лична история, да почувстват замесването на хляб като изразно средство на техните чувства (съставки, форма, изпичане).
Такса: доброволно дарение, хлябовете ще се продават на обед и средствата ще бъдат дарени за развитието на Бела речка.
Мястото ще бъде уточнено допълнително.


10.00- 11.30
Направи си сам фестивален дневник уъркшоп с рециклирана и стара хартия с Галина Иванова
Зала бели ризи
Групови сънища
група за личен опит на Елизабет Викукал (Университет Зигмунд Фройд, Виена)
Голяма зала


11.30-13.00
Ориенталски танци
С Мурат (Турция)
Синя зала

Пеещото общество
Тиролското пеене – гласът на гората – уъркшоп с Карин Зомер (Мюнхен)
Голяма зала
 

13.00-15.00
Обяд и дегустации

Кухнята на Гергана – до казана
Направи си сам козленка
Дегустации със Slow Food Бела Речка
Кръчмата на Славчо


15.00-16.00
Филмовите архиви на ДС
Премиера

Филмовите архиви на Държавна сигурност са непозната и неизследвана тема в България. Това се дължи на факта, че едва от няколко години тези материали се събират в Комисията по досиетата, която не разполага с техника за тяхното обработване. В момента достъпни за ползване са ограничен брой дигитализирани филми.
Работейки в Комисията по досиетата по проект за бъдещ музей на Държавна сигурност( заедно с Весела Ножарова, Майа Захариева и Георги Господинов), Диана Иванова се натъква на тези факти и за първи път публично ще прожектира откъси от филмовите ленти.


Йога и игри за деца
С Ели Колева
Синя зала

Ели Колева работи като детска учителка и йога-преподавател. Децата на всеки фестивал я обожават! Тя е приятел на Бела Речка и както винаги, ще даде най-доброто от себе си, за да могат вашите деца да се забавляват, докато вие дискутирате.


16.00-18.00
Прожекции
Документално кино

«Резерват Северозапад»
2011, 23'
Николай Фенерски
Голяма зала
Филмът на основателя на сайта Резерват Северозапад смята, че макар по икономически показатели Северозападът да е най-бедната област в Европа, тези данни са само суха информация, предизвикваща ненужно съжаление. Защото в този резерват все още се крият много богатства, а героите на този филм могат да ви кажа как да избягате от кризата на духа.
Филмът се представя от авторите, които всяка вечер ще сервират супа и литература на гостите на фестивала
«Енергия – антропологичният театър на Стаматис Ефстатио»
2013, 34'
Павлос Кавадиас (Гърция)
ЕНЕРГИЯ е театрален и антропологичен проект, годишна среща на партньори на Атропос – театърът на гръцкия режисьор Стаматис Ефстатио.
http://atropostheatre.blogspot.com/.
Стаматис е добър приятел на Бела Речка и е бил вече два пъти тук – на GOATMILK 2011 и за специални работилници през лятото на 2011 и зимата на 2013.
ЕНЕРГИЯ се случва в място, близко до природата и отдалечено от цивилизацията. Целта е концентрация върху уменията и трансформацията на участниците, връзка с мястото и неговите обитатели и тяхното въвличане в проекта.
Филмът на Павлос Кавадиас документира първото издание на ЕНЕРГИЯ в полското село Новина. Второто издание на ЕНЕРГИЯ ще се случи в Бела Речка,
между 16 юни и 7 юли 2013. В рамките на престоя си в Бела Речка, Атропос ще даде начало и на дългогодишния проект КОСМОС – в партньорство с Фондация за нова култура, Новинарт (Полша), Кани театър ( Иран ) и Националният театър на Тува. Целта на проекта е изследване на връзките между театър, изкуство и антропология, между околната среда и ритуалното.
Филмът представя Агнйешка Цвилог от Полша, участничка в проекта


18.00-19.30
Четене
Пърформанс в изоставена къща
Ваня Жекова

Ваня Жекова търси себе си в римите, приятелите, книгите, киното, снимките и платната. Прекарва лятно време в селото, в което е отгледана от своите баба и дядо.
Автор е на документалните филми „Горяните или бунтът в Сливенско”, „Катарзис”, както и на книгата „Откровено за Айфеловата кула”, в които чрез собствената си семейна история разглежда темата за политическо насилие, присъди, екзекуции и смърт по време на комунистическия период. Работата й в Комисията по досиетата с документи на бившите тайни служби обогатява изследванията й.
В момента събира личните истории на хората от своето село за новата си книга. На фестивала GOATMILK Ваня ще разказва за безгрижието, младостта и любовта към бабината къщичка - в композиция от любими текстове, които носи в съзнанието си от дете до днес.


19.30-21.00
Вечеря и дегустации

Кухнята на Гергана – до казана
Кръчмата на Славчо
Резерват Северозапад
(супа и литература с Николай Фенерски и приятели )


20.00 – 21.00
Пърформанс в изоставена къща
Агнйешка Цвилог
(Полша)

«Когато чуеш музиката, трябва да танцуваш…»
Вдъхновен от новелата на Харуки Мураками «Танцувай, Танцувай, Танцувай», този пърформанс изследва темите за загубата и изоставянето. Отчуждението, вътрешните противоречия, абсурдността и откритието за свързаността между хората и техните отношения – са предмет на изследване.
Пърформансът е и форма на лична благодарност на авторката към мястото и хората, с които тя се чувства дълбоко свързана.
Бела Речка, Бела Речка, Бела Речка…
Агнешка Цвилог е от основателите на проекта Бела Речка през 2003 и оттогава днес е един от най-верните съмишленици на фестивала GOATMILK. Благодарение на нея са осъществени редица партньорски проекти, като първата размяна на художници между България и Полша през 2008-а година, сътрудничеството с антропологичния театър на Стаматис Ефстатио АТРОПОС и други.


21.00-22.00
Ударни инструменти
Уъркшоп с Мурат (Турция)
На открито
Този уъркшоп е отворен за всеки с любов към ритъма. Мурат, професионален перкусионист, свирил в много групи в Чехия и Турция, ще напътства всички желаещи в създаването на обща композиция.
 
 
Последна промяна ( Friday, 17 May 2013 )
 
< Предишен   Следващ >
www.varshets.info http:\\www.varshets.info - link